ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΙΝΕΖΙΚΑ

1,351 δισεκατομμύρια λόγοι για να μάθετε κινέζικα!
• Τα κινέζικα είναι δύσκολη γλώσσα; Γιατί να μάθω κινέζικα; Η κινέζικη γλώσσα είναι μία από τις γλώσσες του μέλλοντος.

Η Κίνα είναι μια αχανής χώρα που τείνει να καταλάβει τον κόσμο με τα προϊόντα της και την οικονομική της δύναμη. To 2010, στη χώρα μας έγινε μια τεράστια επένδυση από την μεγαλύτερη εταιρεία μεταφορών στον κόσμο, την κινέζικη Κόσκο: ανέλαβαν την εκμετάλλευση του μεγαλυτέρου λιμανιού της χώρας, του Πειραιά.

Η κινέζικη γλώσσα είναι μια γλώσσα με πολλές διαλέκτους. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι μιλούν κάποια μορφή της κινέζικης ως μητρική. Η διάλεκτος «Mandarin» (μανδαρινικά κινέζικα) αποτελεί την επίσημη και πιο διαδεδομένη ομιλούμενη διάλεκτο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η κινέζικη γλώσσα δεν έχει γράμματα αλλά ιδεογράμματα, δηλαδή σύμβολα που αντιπροσωπεύουν μια έννοια και όχι μια συλλαβή ή φθόγγο. Αυτά είναι περίπου 47.000 και για να συνεννοηθεί κάποιος με έναν κινέζο σε καθημερινό επίπεδο, απαιτείται η γνώση περίπου 600 ιδεογραμμάτων. Στην κινέζικη γλώσσα υπάρχουν μόνο 328 απλές άκλιτες μονοσύλλαβες λέξεις, από τις οποίες προκύπτουν οι σύνθετες. Ένα ιδεόγραμμα μπορεί να έχει πολλές έννοιες και αυτό γιατί ο αριθμός των απλών λέξεων είναι μικρός.

Τα κινέζικα έχουν 4 τόνους, δηλαδή 4 διαφορετικές εντάσεις φωνής. Έτσι, στον προφορικό λόγο, η έννοια μια λέξης καθορίζεται από την ένταση του τόνου, καθώς επίσης και από την θέση της λέξης μέσα στην πρόταση. Αν σύνταξή της είναι εύκολη γιατί δεν υπάρχουν καταλήξεις. Ως εκ τούτου απουσιάζουν τα άρθρα, τα γένη, οι πτώσεις, οι καταλήξεις ρηματικών τύπων και αυτές του ενικού και πληθυντικού αριθμού.